luni, 11 martie 2013

Tort de ciocolată cu nucă

Când e vorba de vreo ocazie specială, de exemplu aniversări, cum s-a întâmplat ieri (a fost ziua soțiorașului meu), alegerea unanimă este tortul de ciocolată. Iar dacă are nuci, e și mai bine. Așa s-a născut această minunăție. Blatul e cu nuci și stafide, iar crema e cu ciocolată și unt.

Ingrediente:

Pentru blat: 3 ouă, 2 căni de făină, 1/2 cană de zahăr, 1 cană de lapte, 1/2 cană ulei, praf de copt, vanilie, 1 cana nuci prăjite și tăiate, 1/2 cană stafide, 2 linguri cafea solubilă.
Pentru cremă: 150g ciocolată cu lapte, 1 gălbenuș, 5-6 linguri de lapte fierbinte, 200g unt moale.
Pentru glazură: 150 grame ciocolată cu lapte,  50 grame ciocolată albă, 5-6 linguri lapte fierbinte.

Preparare:

Pentru blat:  Se bat ouăle, eu am folosit telul, pentru că nu e nevoie să le batem mult, dar se poate folosi și mixerul. Se adaugă zahărul, uleiul, amestecând să se încorporeze bine, laptele, vanilia, iar la urmă făina amestecată cu praful de copt apoi se pune nuca și stafidele. Se coace până trece testul cu scobitoarea. 
Pentru cremă:  Se topește ciocolata la bain-marin, se adaugă laptele fierbinte și gălbenușul. Se lasă puțin la răcit până ajunge la temperatura degetului, iar apoi se adaugă treptat untul, câte un cub pe rând, până se face o cremă pufoasă.
Se taie blatul în trei, se pune crema, iar deasupra se pune glazura.
Pentru glazură: Se topește ciocolata la bain-marin, se adaugă laptele fierbinte. Se face la fel pentru ambele feluri de ciocolată. Se pune ciocolata cu lapte, se învelește tortul cu ea, iar cu ciocolata albă se fac câteva linii. Cu o scobitoare se fac linii pentru un aspect marmorat.


Eu am dublat cantitățile și am făcut un tort de 4 kilograme. Îmi pare rău că nu am apucat să fac poză la o felie, dar s-a terminat foarte repede.
P.S. La mulți ani pentru soțiorașul meu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu