vineri, 28 iunie 2013

Mini-pizza pentru copii

Al meu Gabriel nu voia să mănânce pizza până când s-a pus să „citească” într-o carte de bucate unde a văzut pizza. De atunci m-a stricat de cap cu pizza până când am decis că joia e zi de pizza.

Ingrediente:

Aluat de pizza (Aici am scris detailat despre aluatul de pizza)

Sos:

1 ceapă mică
1 cățel de usturoi
1 conservă de roșii (sau 3-4 roșii)
sare și piper

Topping:

Ardei gras roșu
Măsline
Brânză
șuncă
Cremvurști

Preparare:

Facem aluatul și îl lăsăm la dospit. Între timp facem sosul:
Într-o cratiță punem ceapa tăiată mărunt, roșiile, sarea, piperul și usturoiul pisat.
Lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, apoi lăsăm la răcit.
Tăiem toate celelalte ingrediente în bucăți, felii de tot felul de dimensiuni și forme. Apoi trecem la treabă:
În acest moment e indicat să ne luăm copiii cu noi pentru că o să le facă plăcere și mai ales vor mânca cu poftă.
Luăm mici grămăjoare de aluat pe care îl întindem în ce forme reușim. Dacă ai trei ani o să-ți iasă un cerc în formă de pisică. Întindem 1-2 linguri de sos, apoi punem celelalte ingrediente după bunul plac.
Puteți face ceas, pisici sau orice vă mai trece prin minte. Cei mici vor fi încântați.
Punem în tavă și dăm la cuptor la foc mare timp de 5 minute. Blatul iese pufos și moale.

Sfat: 

Eu am descoperit că dacă țin copiii cu mine în bucătărie sunt mult mai încântați de mâncare, pentru că e făcută cu mânuțele lor și mănâncă mai cu poftă. Cu riscul de a fi acuzată că îmi exploatez copiii  în bucătărie, că îi pun la lucru sau mai știu eu ce, sunt mult mai liniștită când îi știu lângă mine și nu la televizor sau mai știu eu pe unde. Așa că luați-vă copiii în bucătărie și lăsați-i să vă ajute! Mai târziu vă vor fi recunoscători!

marți, 25 iunie 2013

Tartă spiralată cu legume


O nouă rețetă pentru Provocarea Bucătar curajos. De această dată e o tartă sărată. Rețeta a fost propusă de Mihaela Apostu. Am fost sceptică la început, mai ales ca am acasă un băiat mare (soțul) care are frică de legume, verdețuri și tot ce înseamnă astea. Pentru el nu trebuie să existe legume decât în post, pe care îl ține cu sfințenie. Tartă sărată, ce e aia? Tartele sunt dulci, cu multe fructe și preferabil cu multă cremă.
Da am avut niște emoții când am început prepararea. Am culcat copiii, doar că am avut alt ajutor, mult mai pretențios. A început să-mi spună că dovleceii sunt pentru purcei, că el nu o să mănânce așa ceva, dar aproape că m-a lăsat fără morcovi. Mozzarella de ce pui acolo? Lasă că o mănânc eu, la fel și smântâna. Asta e povestea preparării acestei tarte. Am fost cu nervii întinși la maxim pentru ajutorul pe care l-am avut, dar am fost foarte încântată de rezultat. La fel și mofturosul. Nu a mai avut răbdare să se răcească și a cerut o felie imediat ce am scos-o din cuptor. Rezultatul a fost delicios.

Ingrediente:

Aluat:


- 175 g faina
-85 g unt
- un praf de sare
- 2-3 linguri apa rece

Umplutură:


- 2 dovlecei/zuchini
- 3 morcovi potriviți
- 200 g brânză mozarella 
- 200 g smântâna
- sare, piper

Preparare:

Am amestecat untul cu făina și sarea până am obținut firimituri. Am pus apa și am amestecat cât să se lege și am dat la frigider pentru 30 de minute.
Am tăiat legumele cu curățitorul de legume.
Apoi am întins aluatul și l-am pus într-o tavă rotundă, apoi l-am dat la cupror pentru 5 minute până ce s-a uscat.
L-am scos din cuptor și am turnat smântâna amestecată cu mozzaella și puțină sare, iar apoi am așezat legumele în cercuri concentrice, începând din centru.
Apoi am dat la cuptor pentru 45 de minute la foc mediu.
Am servit cu o salată .

duminică, 23 iunie 2013

Tort cu gem de căpșuni și frișcă

Iată o nouă provocare de la Bucătăreli la borcan.
Un nou concurs în care să folosim într-o rețetă fructe conservate la borcan. Așadar am purces la drum împreună cu un borcan de gem de căpșuni.
Prima dată, am făcut un Chec simplu, apoi l-am folosit pe post de blat pentru tortul meu minune.

Ingrediente:

Un chec (vezi rețeta de mai sus)
500 ml frișcă
1/2 borcan de gem de căpșuni
 1 lingură de gelatină înmuiată timp de 10 minute în 50 ml apă si apoi topită.

Preparare:

Se bate jumătate din cantitatea de frișcă, se adaugă 2-3 linguri de gelatină, și apoi gemul.
Checul se rupe în bucăți mici.
O tavă de tort se tapetează cu folie alimentară, apoi se toarnă jumătate din cantitatea de cremă. Apoi se pune jumătate din chec, din nou cremă și la final restul de chec. Se dă la rece timp de minim 3 ore, dacă aveți răbdare puteți să lăsați până a doua zi, după care se scoate din tavă, se îndepărtează folia și se ornează cu frișcă după plac.
!!! Atenție!!! Dacă lucrați cu copiii pe lângă voi s-ar putea să aveți nevoie de cantități mai mari! Vă spun din experiență!
Acum am o nouă rugăminte, aceea de am mă vota începând cu 25 iunie, timp de 5 zile.
Mulțumesc!

joi, 20 iunie 2013

Tort răcoritor

Luna aceasta m-am înscris la Provocarea Bucătar curajos. E vorba de o provocare pentru bloggeri culinari în care, în fiecare lună doi bloggeri propun două rețete: una de desert și una de fel sărat, iar cei înscriși la provocare pregătesc cele două rețete și le publică pe blogul personal la anumite date din lună.
Luna aceasta, la desert, Gabriela Petre a propus acest tort. Rețeta înițială era cu portocale, dar pentru că a zis că putem folosi ce fel de fructe vrem, și pentru că copiii mei adoră kiwi-ul, mi-am permis să fac o mică schimbare. Ce a ieșit, a fost delicios. Nu mă așteptam să-mi iasă așa frumos și delicios. Păcat că nu am un aparat foto bun pentru a face poze delicioase. Dar oricum, să revenim la rețetă:

Ingrediente:

Blat:

250 grame biscuiți (am folosit biscuiți Populari), 115 grame unt, 2 linguri miere (în rețeta inițială era sirop de agave, dar cum am avut miere în casă, mi s-a părut un îndulcitor mai potrivit)

Cremă:

200 ml frișcă, 250 grame mascarpone, 50 grame zahăr pudră (în rețeta inițială era zahăr, dar cum am folosit frișcă vegetală care era îndulcită, nu am mai pus zahăr).
1 pachet pișcoturi
sucul de la 3-4 portocale sau sucul de la un compot
Orice fel de fructe pentru decor (în cazul meu kiwi) și bombonele.

Preparare:

Blat:

Am dat biscuiții pe mașina de nucă (se poare folosi robotul sau un sucitor), am topit untul și l-am turnat peste biscuiți, împreună cu mierea. Am amestecat și am pus toto într-o tavă.

Crema:

Am bătut frișca până s-a întărit, iar apoi am adăugat crema mascarpone. Am turnat jumătate peste blatul de biscuiți.
Am însiropat pișcoturile în suc și le-am pus peste cremă, iar apoi am turnat restul de cremă. Am dat la frigider până a două zi (știu a fost foarte greu, dar putea sta și doar 3 ore) când am decorat cu felii de kiwi și bombonele.
Abia am apucat să fac poze pentru că toți au fost nerăbdători.
Mulțumim Gabriela pentru rețetă!!!

miercuri, 12 iunie 2013

Salată de cartofi cu verdeață și pește

Îmi place salata de cartofi. Se face repede, e hrănitoare, se pot folosi tot felul de ingrediente, și în plus e foarte delicioasă. Aceasta o fac când sunt în pană de idei și mă grăbesc.

Ingrediente:

1 kg cartofi
3 roșii
1 legătură ceapă verde
1 legătură mărar
1 legătură ridichi
1 conservă pește (am folosit macrou în ulei)
sare, piper, ulei, oțet.

Preparare:

Se fierb cartofii în coajă, se scurg, se curăță de coajă și mai apoi se taie felii.
Se pun într-un vas mare (iese multă salată). Deasupra se pun roșiile și ridichile tăiate felii, ceapa și mărarul tăiate mărunt, peștele rupt în bucăți. Se pune și uleiul din conservă. Apoi punem puțin oțet, sare, piper, și dacă mai considerăm că e nevoie, mai punem ulei.
Poftă bună!

luni, 10 iunie 2013

Ciulama de pui

Când eram mică, mergeam la o mătușă care făcea ciulama de pui. O servea împreună cu macaroane și mie mi se părea ceva divin. Mama nu făcea ciulama, iar eu eram tare dezamăgită de fiecare dată când o întrebam ce „tocăniță” făcea mătușa, iar ea nu știa despre ce era vorba.
Dar iată că timpul a trecut, eu am crescut, dar „tocănița” mătușii mi-a rămas întipărită în suflet. Nici măcar nu știam despre ce e vorba. Încă simțeam gustul acela de smântână și pui, de fiecare dată când mă gândeam la acea mâncare.
Când am început să gătesc am început să caut prin cărți de bucate rețete de mâncare de pui cu smântână. Vă amintesc că nu știam nici măcar numele. Apoi într-o fericită zi, eram deja măritată, la casa mea și cu copii/copil (nu mai țin bine minte), am găsit într-o carte veche o rețetă de ciulama de pui.
Bineînțeles că am pornit la drum, am căutat din nou acel gust al copilăriei, gust rămas adânc întipărit în sufletul meu.
Am făcut fix cum a scris rețeta, nu am fost mulțumită de rezultat, pentru că nu era exact ca al mătușii, dar mai apoi, după mai multe încercări a ieșit exact. Nu vă pot descrie în cuvinte cât am fost de fericită.
Dar să lăsăm amintirile sentimentaliste și să trecem la gătit!

Ingrediente:

1 pui tranșat (sau bucăți de pui: piept, pulpe sau aripi)
1 ceapă
2 morcovi
200 ml smânână
2 linguri făină
sare, piper, ulei, apă.

Preparare:

Punem bucățile de pui la fiert în apă cu sare. Lăsăm să dea câteva clocote, iar mai apoi punem ceapa întreagă și morcovii. Lăsăm la fiert cel puțin 30 de minute până sunt fierte legumele, dar mai ales carnea.
Când sunt toate fierte, strecurăm supa și facem sosul pentru ciulama:
Într-o cratiță încingem 2-3 linguri de ulei, punem făina și lăsăm un minut. Să nu se prăjească făina, doar să se amestece cu uleiul. Stingem cu aproape 1 litru de supă de pui și lăsăm să se îngroașe, timp de 5 minute. Adăugăm bucățile de carne, mai lăsăm la fiert 5 minute, iar apoi, când luăm de pe foc punem smântâna și potrivim de sare (dacă mai e nevoie) și piper. Deasupra presărăm pătrunjel tocat.
Acesta e pentru mine gustul copilăriei.
Poftă bună!

duminică, 9 iunie 2013

Provocarea secretă - Ștrudel cu măr

De când am descoperit Provocarea secreta organizata de Ama, am făcut tot posibilul sa intru și eu în horă. Pentru că eram la început cu blogul și nu aveam suficiente rețete postate am așteptat câteva luni ca să particip, iar când în sfârșit am intrat în grup, luna trecută nu am avut blog repartizat (am fost întârziată), așa că am decis să aștept până luna aceasta.
Încă de la începutul lunii am stat pe grup pentru a vedea ce blog mi-a fost atribuit. Așa că joi, când a fost postată lista cu am fost direct acolo să văd. Iar blogul atribuit a fost Cel al Kadiei. Am fost fascinată de el. Felul în care scrie, rețetele, totul.
Mi-a luat ceva timp să mă hotărăsc ce să fac, dar pentru că voiam să postez în week-end-ul acesta pentru provocare și pentru că nu am fost la oraș de mult timp pentru cumpărături, am decis pentru ceva simplu cu ce aveam prin cămară și congelator.
Am ales Ștrudelul de mere.
Așadar, iată ce a ieșit:

Ingrediente:

1 pachet cu aluat de foitaj
2 mere pentru fiecare ștrudel
4 linguri de zahăr
1 linguriță scorțișoară

Preparare:

Precizez că în rețeta originală era folosită vanilia și romul, dar nouă ne place tare mult mărul cu scorțișoară, așa că am făcut o mică schimbare. Sper ca nimeni să nu fie supărat.
Am curățat și am dat pe răzătoare merele. Apoi le-am amestecat cu zahărul și scorțișoara și le-am lăsat puțin ca să lase sucul.
 Le-am stors și le-am întins pe aluat.
 Apoi am rulat aluatul
Și l-am pus în tavă.
Am dat la cuptor, la foc mediu spre mare (am doar cuptor de aragaz), timp de 35-40 de minute.
 Apoi am pudrat cu zahăr.
 Cred că cel mai greu a fost pentru copii pentru că a trebuit să așteptăm să se răcească puțin pentru a nu avea dureri de burtică, dar mai apoi ne-am bucurat cu toții de acest minunat ștrudel.
Mulțumim Kadia!



vineri, 7 iunie 2013

Spaghete cu sos de roșii

Ador pastele. Cu orice fel de sos. Iar cu acest sos sunt delicioase. Chiar și copiii, care nu prea mănâncă paste cu sos sunt înnebuniți după aceste paste.

Să vedem cât sunt de greu de făcut.
Timp de preparare: maxim 15 minute.

Ingrediente:

400 grame spaghete
400 grame roșii micuțe/roșii cherry (sau 1 conservă roșii în suc propriu)
1 ceapă
2-3 căței de usturoi
2 linguri ulei
sare, piper, busuioc uscat sau proaspăt

Preparare:

Într-o oală cu apă clocotită în care am pus 1 lingură de sare se pun spaghetele și se lasă la fiert mai puțin cu 1-2 minute decât scrie pe ambalaj. Dacă le fierbem cât scrie pe ambalaj se fac aproape terci.
Într-o tigaie se pune uleiul, iar apoi se pune ceapa tăiată mărunt, 1 cățel de usturoi zdrobit. Se lasă un minut, iar apoi se pun roșiile tăiate în patru, sau în două, depinde cât sunt de mari. Dacă folosim roșii din conservă, le turnăm peste ceapă. Adăugăm sare, piper și puțin busuioc, dacă e uscat, dacă nu, busuiocul îl punem la final. Lăsăm la fiert până roșiile și ceapa s-au înmuiat.
Când sunt fierte spaghetele, le scurgem și le punem peste sos. Le amestecăm bine, iar deasupra punem restul de usturoi pisat și busuioc proaspăt (dacă avem).
Eu le-am făcut de post. Dar deasupra se poate pune brânză.
Au dispărut în mai puțin timp decât mi-a luat să le fac.
Poftă bună!

miercuri, 5 iunie 2013

Salată de primăvară

Știu că deja e vară, iar numele nu se mai potrivește, dar aici la munte, vremea e diferită de șes, așa că abia acum avem în grădină verdețuri: salată, spanac, ridichi.
Această salată o fac de obicei primăvara (mai-iunie) când le am pe toate în grădină. Repede merg le adun pe toate, le spăl și le pregătesc.
Ingrediente:

1 mână de frunze de spanac
1 mână de frunze de rucola
1 căpățână de salată
1 legătură de ridichi
1 legătură ceapă verde
1 roșie
Pentru dressing:
1 cățel mare de usturoi, sare, ulei, oțet.
Preparare:
Se spală toate legumele. Salata, spanacul și rucola se taie în bucăți mari (sau se rup). Ceapa verde, ridichile și roșia se taie felii. Se amestecă toate într-un castron.
Separat, într-un borcan se pune uleiul, oțetul, sarea și usturoiul zdrobit. Se agită puțin si se toarna peste salată.
Poftă bună!

luni, 3 iunie 2013

Crochete de cartofi cu brânză

 De fiecare dată când fac piure de cartofi pentru prânz îmi rămâne o bună parte din el. Niciodată nu fac la fix. Așa că uneori fac pentru cină aceste crochete. De obicei dispar înainte să ne punem la masă.

Ingrediente:

500 grame cartofi
150 grame brânză rasă
2 gălbenușuri
3 linguri făină
sare 
1 ou
3-4 linguri pesmet
 ulei

Preparare:

Se curăță și se fierb cartofii ca pentru piure. Se scurg și se zdrobesc, apoi se lasă puțin la răcit. Se adaugă brânza, gălbenușurile și 1 lingură de făină. 
Se fac biluțe din aluat, sau se dă forma lunguiață (vezi poza).
În trei farfurii se pregătește făina, oul se bate (putem adăuga și albușurile rămase de la cele două gălbenușuri folosite la aluat) și pesmetul.
 Se dau crochetele prin făină, apoi prin ou, iar mai pe urmă prin pesmet.
Se prăjesc în ulei încins până când capătă o culoare maro-aurie. Se scot și se lasă pe un prosop de hârtie la scurs.
Se servesc cu orice fel de legume.
Poftă bună!

sâmbătă, 1 iunie 2013

Chec simplu

 Îmi plac lucrurile simple. Iar acest chec nu necesită mare bătaie de cap. Inițial se făcea cu ouăle separate și multă muncă, dar mai apoi m-am gândit să o simplific. Am făcut acest chec, 15 bucăți mai exact la Botezul lui Gabriel, fiul meu cel mare și am avut mare succes cu el. Așa că m-am gândit să vă împărtășesc și vouă această rețetă. Sper să vă placă.

Ingrediente:

 4 ouă
4 linguri zahăr
100 ml ulei
120 ml lapte
6-7 linguri făină
1 lingură cacao
1 plic praf de copt
vanilie

Preparare:

Într-un castron se pun ouăle întregi. Se bat cu telul sau cu mixerul, se adaugă zahărul, se bate puțin pentru a se încorpora. Se adaugă laptele și uleiul, apoi se pune făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă o parte din compoziție într-o tavă de chec unsă cu ulei si tapetată cu făină. Se lasă doar 2-3 linguri din compoziție în care se pune cacaua. Se amestecă și se pune peste restul de aluat din tavă.
Se coace timp de 45 de minute la foc mic.
Poftă bună!