luni, 10 iunie 2013

Ciulama de pui

Când eram mică, mergeam la o mătușă care făcea ciulama de pui. O servea împreună cu macaroane și mie mi se părea ceva divin. Mama nu făcea ciulama, iar eu eram tare dezamăgită de fiecare dată când o întrebam ce „tocăniță” făcea mătușa, iar ea nu știa despre ce era vorba.
Dar iată că timpul a trecut, eu am crescut, dar „tocănița” mătușii mi-a rămas întipărită în suflet. Nici măcar nu știam despre ce e vorba. Încă simțeam gustul acela de smântână și pui, de fiecare dată când mă gândeam la acea mâncare.
Când am început să gătesc am început să caut prin cărți de bucate rețete de mâncare de pui cu smântână. Vă amintesc că nu știam nici măcar numele. Apoi într-o fericită zi, eram deja măritată, la casa mea și cu copii/copil (nu mai țin bine minte), am găsit într-o carte veche o rețetă de ciulama de pui.
Bineînțeles că am pornit la drum, am căutat din nou acel gust al copilăriei, gust rămas adânc întipărit în sufletul meu.
Am făcut fix cum a scris rețeta, nu am fost mulțumită de rezultat, pentru că nu era exact ca al mătușii, dar mai apoi, după mai multe încercări a ieșit exact. Nu vă pot descrie în cuvinte cât am fost de fericită.
Dar să lăsăm amintirile sentimentaliste și să trecem la gătit!

Ingrediente:

1 pui tranșat (sau bucăți de pui: piept, pulpe sau aripi)
1 ceapă
2 morcovi
200 ml smânână
2 linguri făină
sare, piper, ulei, apă.

Preparare:

Punem bucățile de pui la fiert în apă cu sare. Lăsăm să dea câteva clocote, iar mai apoi punem ceapa întreagă și morcovii. Lăsăm la fiert cel puțin 30 de minute până sunt fierte legumele, dar mai ales carnea.
Când sunt toate fierte, strecurăm supa și facem sosul pentru ciulama:
Într-o cratiță încingem 2-3 linguri de ulei, punem făina și lăsăm un minut. Să nu se prăjească făina, doar să se amestece cu uleiul. Stingem cu aproape 1 litru de supă de pui și lăsăm să se îngroașe, timp de 5 minute. Adăugăm bucățile de carne, mai lăsăm la fiert 5 minute, iar apoi, când luăm de pe foc punem smântâna și potrivim de sare (dacă mai e nevoie) și piper. Deasupra presărăm pătrunjel tocat.
Acesta e pentru mine gustul copilăriei.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu