luni, 30 septembrie 2013

Tocăniță de cartofi cu slănină și cârnaț afumat

 Acum fix un an am decis să-mi fac și eu un blog. După ce am văzut o mulțime de bloguri cu diferite teme, ideea m-a atras și pe mine și am vrut și eu. La început nu am fost decisă în privința temei, dar sincer, nici acum nu sunt foarte decisă. Am eu tema culinară, dar mă atrag și alte teme, precum activitățile pentru copii sau cele de întreținere a locuinței, doar sunt o mamă casnică.
De ziua noastră am decis să vă împărtășesc mâncarea noastră preferată. E simplă (așa cum  îi place soțului meu), foarte gustoasă și foarte bună pe vremea asta ploioasă.

Ingrediente (pentru o cratiță mare):

1 kg de cartofi (și mai mult)
1 ceapă mare
1 ardei gras
1 bucată slănină afumată
1 bucată cârnaț afumat
70 grame kaizer
500 ml bulion
1 lingură unsoare
sare, piper

Preparare:

Topim unsoarea, adăugăm slănina tăiată cuburi și lăsăm până e aproape rumenită. Punem kaizerul, apoi ceapa și mai lăsăm 2-3 minute. După care punem ardeiul și cârnațul tăiat felii. Adăugăm cartofii, sare, piper, bulionul și apă, cât să acopere bine cartofii.
lăsăm la fiert, la foc potrivit (eu folosesc soba, mai ales că acum e frig) timp de 35-40 de minute, sau până ce cartofii sunt fierți bine și zeama a scăzut puțin, nu foarte mult, pentru că nu am avea în ce să înmuiem pâinea.
Servim cu castraveți murați. Sunt marea mea poftă de când sunt gravidă. Se pare că băieților (așa spune doctorul ca e băiat) la plac mâncărurile acre.
Așadar, să aveți poftă bună și 

LA MULȚI ANI!!!

miercuri, 18 septembrie 2013

Prăjitură cu pere și ciocolată

Luna aceasta la provocarea Bucătar curajos, rețeta dulce a fost propusă de Ama. Mi-a plăcut tare mult cum arăta și am făcut-o încă de când am văzut-o prima dată. Acum urmează să o refac pentru că mi s-a părut cam puțină.

Ingrediente:

210 grame făină
1 plic praf de copt
sare
100 grame unt moale
100 grame zahăr
2 ouă
esență de vanilie
5-6 pere tăiate cubulețe
150 grame ciocolată tăiată mărunt

Preparare:

Încingem cuptorul și ungem o formă de chec/cozonac.
Amestecăm făina cu praful de copt și sarea.
Batem untul cu zahărul, apoi adăugăm ouăle. Punem făina și vanilia, apoi adăugăm perele tăiate cuburi , iar la final punem ciocolata.
Coacem aproximativ 1 oră. Eu am pus cuptorul pe mic.
După o oră scoatem din cuptor și ne încercăm răbdarea până se răcește. Eu nu am reușit să o las să se răcească, pentru că bebele cerea o felie, așa că i-am făcut pe plac.
Cum am spus de la început, e prea puțină la cât e de bună.
Mulțumim Ama pentru rețetă!!!!

duminică, 15 septembrie 2013

Zacusca

Săptămâna aceasta a fost una groaznică pentru noi. De ce? Pentru că soțul meu a trebuit să meargă la niște cursuri la Sibiu. Aceste cursuri durează două săptămâni și cred că sunt menite să testeze răbdarea mamelor care sunt întrebate de 100 de ori pe zi: „Unde e tati meu?” „De ce nu vine acasă?” și multe alte întrebări la care orice ai răspunde, copilul tot nu e mulțumit, pentru că el știe doar un lucru: îi e dor de tatăl de care nu a fost despărțit niciodată mai mult de o noapte și de care nu se poate lipsi.
Am încercat să le fac toate „poftele” pentru a uita de absența mult iubitului părinte, dar de fiecare dată când făceam ceva dulce sau ceva de mâncare îmi spuneau că trebuie să-i păstrez și lui tati care vine diseară.
Deși am fost singură acasă, doar cu copiii, am avut o groază de timp. Parcă mult mai mult ca atunci când suntem toți acasă și o poftă de lucru mult mai mare, deși, cu o săptămână înainte credeam contrariul.
Într-una din zile am refăcut zacusca, nu de alta, dar cele 35 de borcane de acum 3 săptămâni s-au cam înjumătățit. Până anul acesta copiii nici nu voiau să audă de zacuscă, iar acum nu se mai satură. Deși eram doar eu și copiii acasă și mai sunt și gravidă în 4 luni m-am încumetat să o fac. Și nu m-am obosit așa tare precum mă așteptam.

Ingrediente:

5 kg vinete
5 kg gogoșari
1,5 kg ceapă
1,5 l ulei
1,5 l bulion
sare, piper boabe, foi de dafin.

Preparare:

Coacem vinetele, le curățim și le lăsăm la scurs, apoi le dăm prin masina de tocat. Nu uitați să le gustați când le curățați pentru că se pot strecura vinete amare și stricați toată treaba!
Curățim gogosarul și ceapa. Ceapa o punem la fiert timp de 20-25 de minute, apoi o dăm prim mașina de tocat. Gogoșarul îl dăm prin mașina de tocat.
Punem ceapa la fiert în 1/2 l ulei timp de 1 oră. Eu am lăsat-o la cuptor și a fost perfect.
Gogoșarii, de asemenea îi punem la fiert în restul de ulei timp de 1 oră după care le amestecăm toate:
ceapa, vinetele, bulionul, sare, piper si foi de dafin.
Lăsăm la fiert încă o oră după care punem zacusca în borcane, punem capace,sau celofan, după caz și fierbem în bain-marie timp de 30 de minute.
Din aceste cantități mi-au ieșit 11 borcane de 800 și un bol pentru degustat.

vineri, 13 septembrie 2013

Prăjitură cu lămâie și mac

 Luna aceasta la Provocarea secretă, am primit blogul lui Macy.
Am ales această delicioasă prăjitură:

Ingrediente:

1 lămâie
200 grame făină
1praf de copt
80 grame zahăr
100 grame unt
1 ou
100 ml lapte
50 grame mac
2 linguri lichior/țuică
sare

Preparare:

 Amestecăm făina cu praful de copt și sare.
 Batem oul cu zahărul și untul la temperatura camerei. Adăugăm laptele și amestecul de făină.
Împărțim aluatul în două părți. Într-una punem coaja și zeama de lămâie, iar în cealaltă punem macul și lichiorul/țuica.
Punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt aluatul amestecat cu mac, iar deasupra punem cel cu lămâie.
Dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, până trece testul cu scobitoarea.
A ieșit delicioasă! Mulțumim Macy!

duminică, 8 septembrie 2013

După 25 de ani

Iată că a mai trecut un an din viața mea! Cu câteva zile înainte de ziua mea, am început să mă panichez, deoarece 25 de ani mi se par destul de mulți, astfel că mă tot plângeam că îmbătrânesc.
Dar, Dumnezeu în înțelepciunea Lui, mi-a dat alături oameni care mă iubesc și care mi-au arătat că nu contează vârsta pe care o ai ci ceea ce faci și cum te simți, dar mai ales, oamenii de care ești înconjurat și care te iubesc și pe care îi iubești.
Deși am doar 25 de ani am niște copii mari, minunați și un soț care mă iubește și îmi e alături orice aș face. La 25 de ani sunt multe persoane care nici măcar nu se gândesc să aibă o familie, spunând că nu au timp deocamdată și că e destulă vreme după 30 de ani pentru așa ceva. De copii nici nu se pune problema. Dar cine sunt eu să judec pe altcineva, când ar trebui să-mi văd propriile greșeli și defecte. De când mă știu, am fost o persoană care și-a dorit o familie mare, întotdeauna mă visam cu casa plină de copii, soțul venind acasă după o zi de muncă, noi toți stând în jurul mesei fericiți. Deși m-am măritat la 20 de ani, când toată lumea mă judeca pentru că sunt prea tânără ca să mă mărit, că am timp și așa mai departe, eu știam ce îmi doresc și am luptat pentru visul meu. Am primit tot ce mi-am dorit, ba chiar mai mult. Nu am nici un motiv să fiu supărată, iubesc și sunt iubită.
Așadar, fără muncă și sacrificii nu poți să-ți îndeplinești visele. Iată lucrul pe care l-am realizat singură, nu doar din povești citite te miri pe unde. Da se poate! Se poate să ai tot ce îți dorești, depinde doar cât de tare ridici ștacheta. Dacă te mulțumești cu puțin, ajungi să ai mult!
Acum vă întreb? Merită să lupți pentru așa ceva?:


 Da merită! Da au trecut 25 de ani cu folos!

vineri, 6 septembrie 2013

Prăjitura Albinița

De mult timp vreau să fac această postare, dar mereu intervine ceva mai urgent și renunț. Acum a enit vremea pentru această minunată prăjitură. Sincer, rețeta am luat-o de undeva de pe internet (nu îmi amintesc de unde) și am făcut mici schimbări pe ici pe colo.

Ingrediente:

Foi:

1 ou
150 grame zahăr
150 grame miere
50 grame unt
50 ml lapte
1 linguriță bicarbonat
450-500 grame făină

Crema:

60 grame gris
500 ml lapte
100 grame zahăr
100 grame unt
1 lămâie

În plus:

Gem/dulceață de prune ( sau orice fel de dulceață acrișoară)
Zahăr pudră

Preparare:

 Foi:

Într-o cratiță/castron metalic se pune oul, zahărul, mierea, untul, laptele și bicarbonatul.
Se dă în clocot, apoi se ia de pe foc și se pune făina.
Se frământă puțin, apoi se împarte aluatul în 4 părți egale.
Se întind foile și se coc pe dosul tăvii timp de 5 minute.

Crema:

Se pune laptele la fiert cu gris și zahăr. Se dă în clocot și se mai lasă pe foc 5-6 minute să se îngroașe bine. Se lasă la răcit, iar când e rece se încorporează untul moale și coaja rasă și zeama de la lămâie.
Se ansamblează:
foaie
cremă
foaie
dulceață/gem
foaie
cremă
foaie
zahăr pudră
Se dă la rece minim câteva ore. Dacă aveți răbdare (eu nu am avut) se poate lăsa până a doua zi când e moale.
Poftă bună!