vineri, 25 ianuarie 2013

Nectar de mere

Am promis mai demult că revin cu această rețetă. E foarte bun pentru copii, dar de ce să ne excludem pe noi. E delicios și se poate face în orice anotimp, doar merele se găsesc tot timpul.
Deci, rețeta:

Ingrediente:

1 kg mere
apă
3-4 linguri zahăr
sucul de la o lămâie

Preparare:

Se curăță merele de coajă și semințe. Se pun în apă cu zeamă sau sare de lămâie ca să nu oxideze.
Se pun la fiert cu apă (să treacă peste ele cu două degete). Când sunt fierte, se dau prin blender, se pune zahărul, eu îl pun după gust și se mai dă un clocot. Se pune fierbinte în sticle. Se păstrează foarte bine.


La noi a rezistat două zile.
Se mai poate face din pere sau gutui.

luni, 21 ianuarie 2013

Tocăniță de pui cu mămăliguță



Îmi amintesc când eram mică, atunci când se făcea mămăligă era o zi foarte frumoasă. De ce? Pentru că tata era cel care curăța porumbul de pe știulete, iar mama tăia un pui din curte. Apoi tata măcina porumbul, cernea făina și fierbea mămăliga. Și acum îmi amintesc cu drag cum răsturna tata mămăliga pe un tocător de lemn și o tăia cu ața. Apoi ne așezam cu toții în jurul mesei și o mâncam cu multă poftă împreună cu lapte, brânză, iaurt, dar mai ales cu minunata tocăniță de pui a mamei.
Aceasta e rețeta mamei:

Ingrediente:

1 pui (eu acum folosesc pulpe de pui)
2 cepe
1 ardei
1 morcov
1 roșie
2-3 linguri smântână
1 lingură făină
ulei, sare, piper, pătrunjel, usturoi.

Preparare:

Tai ceapa și o călesc un pic în ulei, adaug morcovul ras și ardeiul tăiat mărunt.

Pun roșia și apoi pulpele (sau bucățile de pui).

Amestec și las la fiert, pun sare și piper.
Adaug apă când e nevoie. Nu trebuie să fiarbă cu multă apă. Când e fiartă carnea se amestecă smântâna cu făina și un pic de apă și se adaugă la tocăniță. Se mai dă un clocot, se adaugă pătrunjel și usturoi zdrobit. Se servește cu mămăligă.

E o rețetă care îmi trezește amintiri frumoase de fiecare dată.
Poftă bună!

vineri, 4 ianuarie 2013

Un nou an, o nouă promisiune, o nouă rețetă

           A sosit un nou an, iar ca de obicei, la început de an mi-am făcut o listă cu ce aș vrea să fac în acest an. Anul trecut am primit de la soțul meu o carte de bucate a Sandei Marin. E o carte minunată. M-a scos din bucluc de multe ori. Acum mi-a venit o idee: ce ar fi dacă aș împărtăși cu voi rețetele testate și să vă spun cum mi-au ieșit. Ieri am refăcut o rețetă dragă mie: în carte rețeta apare sub denumirea de Minciuni, dar eu o cunoșteam sub numele de Scoverzi (în copilărie așa îi spuneam, dar apoi am aflat că în unele zone ale țării, aceasta e denumirea pentru clătite). Nu contează numele ci contează rezultatul. Se fac foarte rapid și m-au scos din încurcătură când trebuia să fac ceva rapid. Se fac mai rapid decât gogoșile. 
          Să trecem la rețetă:
Ingrediente:
2 gălbenușuri, 3 ouă întregi, 2 lingurițe zahăr, 2 lingurițe rom, 2 lingurițe ulei, făină cât se
cere (circa 250 g), sare.
Preparare:
Se face un aluat mai îndesat din două gălbenușuri, trei ouă întregi, zahăr, ulei și făină cât se cere. Se frământă aluatul și se lasă o jumătate de oră să se odihnească. Se întinde apoi o foaie subțire, se taie cu rotița dințată fâșii de 6 — 7 cm lungime pe 2 cm lățime (în lipsă de rotiță se pot tăia si cu cuțitul). Se face o crestătură în lung, la mijloc, prin care se trece unul din capetele fâsiei, astfel încât să pară înnodată. Se prăjesc într-o cratiță cu untură multă, clocotită (eu am pus jumătate ulei, jumătate untură). Nu trebuie să fie prea rumene. Se scot cu lingura cu găuri, se scurg bine de untură și se presară calde cu zahăr vanilat.
         Abia dacă am ajuns să le fac poză.